en

Zupa rybna

Składniki

Bulion rybny:
1 głowa rybia np. łososia
2 marchewki
1/4 brukwi
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
4 ziarna czarnego pieprzu
sól

Zupa:
100 g masła
1 marchew
1/4 brukwi
1 por
200 g fiskeboller ( pulpetów rybnych)
150 g ugotowanych krewetek
150 g ugotowanych muli
100 ml śmietany
pęczek kolendry

Sposób przygotowania

Do garnka włożyć głowę ryby, zalać wodą, posolić i zagotować. Odszumować. Dodać marchewki, brukiew, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu, gotować ok. 40 min. Przecedzić aby uzyskać klarowny bulion rybny. Rybią głowę obrać z mięsa i odłożyć je.
Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojonee w kostkę marchew i brukiew, pokrojony w półplasterki por. Przesmażyć jarzyny i dodać do bulionu. Gotować do miękkości jarzyn. Dodać klopsiki rybne, krewetki,mule. Całość popieprzyć. Do miski ze śmietaną wlać kilka łyżek wywaru, wymieszać dokładnie ( zahartować śmietanę) i dodać do bulionu.
Dodać obrane rybie mięso.
Zupę podawać gorącą z listkami świeżej kolendry.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS