en

Zupa verde

Składniki

* 2 łyżki oliwy
* 1 czerwona cebula
* 2 ząbki czosnku
* 700 g ziemniaków
* 2 liście laurowe
* 200 g galicyjskiej lub włoskiej kapusty
* 100 g kiełbasy chourizo
* sól
* pieprz
* sos piri-piri do smaku

Sposób przygotowania

Rozgrzać w garnku oliwę, dodać drobno posiekaną cebulę, zeszklić. Dodać drobno posiekany czosnek, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, chwilę dusić, wlać 1,25 l wody, liście laurowe, zagotować i gotować pod przykryciem ok. 20 min. Posolić do smaku. W osobnym naczyniu zagotować posoloną wodę, zblanszować drobno posiekaną kapustę, odcedzić. Wyjąć łyżką cedzakową część ziemniaków, zgnieść na puree dodać do zupy, dołożyć kapustę, gotować razem ok. 10 min. Podawać z upieczoną na grillu, pokrojoną w plasterki kiełbasę chourizo.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS