en

Zupa z jagnięciną i suszonymi morelami

Składniki

* 250 g suszonych moreli
* 800 g łopatki jagnięcej
* 2 cebule
* 50 g masła
* 4 łyżki pasty pomidorowej
* szczypta ostrej papryki w proszku
* sól

Sposób przygotowania

Morele zalać wodą i odstawić na 2 – 3 godziny. Mięso pokroić w kostkę, wrzucić do niewielkiej ilości posolonego wrzątku i gotować 10 – 15 minut. Wyjąć mięso łyżką cedzakową i podsmażyć je w drugim garnku na maśle, a gdy się lekko zrumieni, dodać drobno posiekaną cebulę i dusić razem z mięsem kilka minut. Wywar spod mięsa oraz morele z wodą, w której się moczyły połączyć z podduszonym mięsem wraz z cebulą, dodać pastę pomidorową oraz szczyptę papryki, gotować do miękkości, soląc do smaku. Wsypać posiekaną natkę kolendry, podawać.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS