en

Zupa z sarny z jedliną

Składniki

1 marchewka
0,5 selera
1 por
2 łyżki oliwy
500 g kości z sarny
kawałek szpeku
3 goździki
gałązka tymianku
1 liść laurowy
kawałek cynamonu
1 anyż gwiazdkowy
1 gałązka rozmarynu
kawałek korzenia jodły
sól

Sposób przygotowania

Marchew, por i seler korzeniowy pokroić w kostkę.
Rozgrzać oliwę, wrzucić jarzyny.


Dodać szpek, krótko dusić i dorzucić kości dziczyzny.
Wlać źródlaną wodę, dorzucić kawałki korzenia jodły i dodać przyprawy.
Gotować ok. pół godziny, zestawić z ognia, pozostawić pod przykryciem. Sklarowany wywar przecedzić, doprawić solą. Podgrzany rosół wlać do filiżanki, na wierzch wyłożyć bitą śmietankę, polać pesto z nasion jodły i orzechów włoskich oraz posypać suszonymi kwiatami alpejskimi.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS