en

Zupa ziemniaczana

Składniki

2 duże ziemniaki typ kulinarny AB
2 łyżki oleju
1 cebula
1/2 selera korzeniowego
1 korzeń pietruszki
1 marchewka
1,5 l  bulionu wołowego
1 cytryna
szczypta majeranku
pęczek pietruszki
100 g szpeku lub boczku
pęczek rzeżuchy

Sposób przygotowania

Do garnka wlać olej, zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę. Dodać posiekane w kostkę pietruszkę, seler,marchew i ziemniaki. Dusić razem ok. 5 min. Zalać bulionem i gotować aż jarzyny zmiękną. Cytrynę umyć dokładnie, odkroić skórkę, pozbawić ją białych części i pokroić w drobne paseczki, dodać do zupy. Pietruszkę posiekać, majeranek rozetrzeć w dłoniach i dodać do zupy. Na patelni przesmażyć pokrojony w kostkę szpek. Do miseczki nalać zupę, dodać chrupiący szpek oraz rzeżuchę.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS