Skip to main content

Indyk pieczony po polsku

(Wielkanoc)

Składniki:

  • 1 indyk (najlepiej indyczka)
  • 100 g masła
  • sól
  • Farsz:
  • 200 g wątróbek drobiowych
  • 3 pszenne czerstwe bułki
  • 2 szklanki mleka
  • 80 g masła
  • 6 jajek
  • 2 pęczki koperku
  • garść rodzynek
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
img

Przygotowanie

Pieczony indyk, a jeszcze lepiej obdarzona większym biustem indyczka, typowo polski farsz – oto elementy godne każdego rodzimego świątecznego stołu. Nie można zapomnieć o usunięciu ścięgien z nóg oraz dokładnym zszyciu ptaka, by farsz nie wypłynął w trakcie pieczenia.

Ze sprawionego indyka wyciągnąć ścięgna z nóg, natrzeć go solą zewnątrz i w środku, odstawić w chłodne miejsce. Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć, wymieszać w misce ze zmielonymi wątróbkami, żółtkami utartymi z masłem, posiekanym koperkiem, rodzynkami, doprawić solą i pieprzem. Następnie ubić sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać ją z resztą nadzienia. Przygotowaną masą nadziać indyka, zaszyć wszystkie otwory, obłożyć cząstkami masła, umieścić w brytfannie lub na blasze, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 ° C i piec, licząc po 20 min. na każde pół kilograma ptaka. W trakcie pieczenia polewać indyka wytworzonym sosem i kilka razy obracać go, by cały się równomiernie zrumienił. Po upieczeniu zostawić go na kwadrans w wyłączonym piekarniku, następnie zaś podawać pokrojonego na gorącym półmisku z sosem spod pieczenia w ogrzanej sosjerce i ziemniakami puree.

Mięsa

Indyk pieczony po polsku

(Wielkanoc)

Najnowsze odcinki