Skip to main content

Jagnięcina z daktylami

odc. 93

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy
  • 500 g jagnięciny
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 3 kopiate łyżeczki papryki w proszku (lekko pikantnej)
  • 3 kopiate łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka cynamonu lub kawałek kory cynamonowej (około 2-3 cm)
  • 200 g daktyli
  • 2 płaskie łyżki syropu z daktyli (ewentualnie syrop klonowy)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • biały, prażony sezam do wydawki
img

Przygotowanie

Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy. Na bardzo mocno rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną w grube medaliony jagnięcinę. Posypać jagnięcinę łyżeczką soli. Smażyć ze wszystkich stron na najwyższym ogniu. W międzyczasie cebulę pokroić w półplasterki, a ząbki czosnku obrać i pokroić w kosteczkę. Do obsmażonej z każdej strony jagnięciny dodać cebulę i czosnek. Równomiernie rozłożyć składniki na patelni. Smażyć przez następne około 2 minuty. Gdy zacznie się wydobywać zapach czosnku dodać imbir, paprykę, kurkumę, cynamon i 1 łyżeczkę soli. Całość wymieszać. Dolać na patelnię około 300 ml wody i dusić pod pokrywką następne 40 minut. W razie gdyby cała woda z patelni wyparowała, należy jej dolać. Po 40 minutach zdjąć pokrywkę z patelni. W międzyczasie pozbawić daktyle pestek i posiekać pietruszkę. Dodać daktyle, pietruszkę i syrop z daktyli na patelnię. Zamieszać i gotować kolejne 10 minut. Podawać jagnięcinę posypaną białym, uprażonym sezamem. 

 

Przepis pochodzi z odcinka na kanale YouTube: ROBERT MAKŁOWICZ TUNEZJA odc. 93 „Tajemnice Sahary”.