


Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy. Na bardzo mocno rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną w grube medaliony jagnięcinę. Posypać jagnięcinę łyżeczką soli. Smażyć ze wszystkich stron na najwyższym ogniu. W międzyczasie cebulę pokroić w półplasterki, a ząbki czosnku obrać i pokroić w kosteczkę. Do obsmażonej z każdej strony jagnięciny dodać cebulę i czosnek. Równomiernie rozłożyć składniki na patelni. Smażyć przez następne około 2 minuty. Gdy zacznie się wydobywać zapach czosnku dodać imbir, paprykę, kurkumę, cynamon i 1 łyżeczkę soli. Całość wymieszać. Dolać na patelnię około 300 ml wody i dusić pod pokrywką następne 40 minut. W razie gdyby cała woda z patelni wyparowała, należy jej dolać. Po 40 minutach zdjąć pokrywkę z patelni. W międzyczasie pozbawić daktyle pestek i posiekać pietruszkę. Dodać daktyle, pietruszkę i syrop z daktyli na patelnię. Zamieszać i gotować kolejne 10 minut. Podawać jagnięcinę posypaną białym, uprażonym sezamem.
Przepis pochodzi z odcinka na kanale YouTube: ROBERT MAKŁOWICZ TUNEZJA odc. 93 „Tajemnice Sahary”.