Skip to main content

Savor od tune (Savor z tuńczyka)

Składniki:

  • 800 g filetu z tuńczyka
  • 2 kopiate łyżki mąki krupczatki
  • olej lub oliwa do smażenia
  • 200 g cebuli
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 200 ml oliwy
  • 250 ml białego ctu winnego
  • 100 ml białego wina
  • garść rodzynek
  • 2 liście laurowe
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól
img

Przygotowanie

Mięso z tuńczyka pokroić w mniejsze kawałki, posolić, opanierować w mące, usmażyć z obu stron na oleju lub oliwie, odstawić na ręcznik papierowy, by odciekło z nadmiaru tłuszczu i ostygło. W rondlu lekko rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w półplasterki cebulę i pokrojony w cienkie plasterki czosnek, delikatnie zeszklić na niezbyt gorącym tłuszczu. Wlać wino i ocet, dodać rodzynki, liście laurowe, listki rozmarynu, posolić, doprowadzić marynatę do wrzenia i gotować na niezbyt mocnym ogniu przez kilkanaście minut, aż cebula będzie miękka a płyn częściowo odparuje (ogień nie może być zbyt mocny, gdyż cebula nie może się rozpaść, ma tylko zmięknąć). Do naczynia, najlepiej szklanego lub kamionkowego włożyć część przestudzonej marynaty, ułożyć ciasno kawałki ryby, zalać resztą marynaty, odstawić w chłodne miejsce na minimum kilka godzin, podawać na zimno, wedle życzenia posypując każdą porcję uprażonymi orzeszkami piniowymi.

Ryby i owoce morza

Savor od tune (Savor z tuńczyka)

Najnowsze odcinki