1Bakłażany pokroić w kostkę, posolić i odstawić na 40 min. na sito, albo też wrzucić na 2 min. do osolonego wrzątku.
2Odcedzić, odcisnąć dokładnie ręcznikiem papierowym (te nasolone na sicie też odcisnąć)
3Na patelni rozgrzać olej, wrzucić bakłażany i lekko je zrumieni.
4Wyjąć łyżką cedzakową, odłożyć na ręcznik papierowy. Na pozostały na patelni tłuszcz włożyć pokrojoną w półplasterki cebulę, pokrojoną w kostkę marchewkę i drobno posiekany czosnek, zeszkli.
5Dodać ziemniaki, wcześniej obrane, pokrojone w kostkę i włożone do miski z wodą, podlać nieco wodą spod ziemniaków. Dodać koncentrat pomidorowy, dusi, aż ziemniaki zmiękną.
6Dodać bakłażany, posiekane natkę i koperek, posolić do smaku, dusić razem kilka minut, podawać , ew. dodając do każdej porcji kleks kwaśnej śmietany.