Buraki ugotować w mundurkach, obrać i zetrzeć. Starte buraki odłożyć do miseczki na
później.
Do garnka wlać 1/2 litra kefiru, a następnie wycisnąć do niego sok z połowy cytryny.
Dodać do garnka sól i cukier, a następnie wymieszać całość. Obrać i pokroić ogórki w
kosteczkę. Posiekać szczypiorek i koperek (zachować łodygi koperku). Ugotować
ziemniaki w mundurkach, podczas gotowania dorzucić do wody odcięte łodygi koperku.
Do garnka z doprawionym kefirem dodać następnie buraki, koperek, szczypiorek i
ogórki. Wymieszać chłodnik. Dodać do środka śmietanę i resztę kefiru. Wymieszać
ponownie. Odstawić chłodnik na kilka minut, żeby się przegryzł. Podawać chłodnik z
ugotowanym na twardo jajkiem i ugotowanymi ziemniakami.
Przepis pochodzi z odcinka na kanale YouTube: ROBERT MAKŁOWICZ LITWA odc.85 „Mrówki w Wilnie ”.