Klasyczny przepis z Lacjum, popularny praktycznie w całych Włoszech. Ma wiele wersji nieco różniących się od siebie detalami, choć zawsze chodzi o rurki w pomidorowym, pikantnym sosie z dodatkiem pancetty, czyli włoskiego suszonego boczku. W sezonie oczywiście najlepiej użyć świeżych pomidorów, wcześniej obranych ze skórki i pozbawionych pestek. Stopień ostrości dania zależy od naszego gustu, lecz zawsze powinno być choć trochę pikantne.
Bekon kroimy w kostkę, dodajemy do rozgrzanej na patelni oliwy, rumienimy na średnim ogniu, wyjmujemy łyżką cedzakową na talerzyk, odstawiamy. Do oliwy na patelni dodajemy drobno posiekany czosnek i pokruszone peperoncini lub drobno pokrojoną chili, smażymy chwilę, aż czosnek lekko się zrumieni. Dodajemy pomidory i posiekaną natkę pietruszki, dusimy na średnim ogniu ok. 10 min., soląc do smaku (jeśli sos za bardzo odparuje, podlewamy nieco wodą spod gotowania makaronu). Dodajemy usmażony bekon, gotujemy sos kolejne 2-3 min. Ugotowany al dente makaron odcedzamy, mieszamy na patelni z sosem, podajemy, posypawszy każdą porcję serem.