Skip to main content

Penne all’arrabbiata

(Włochy)

Składniki:

  • 500 g makaronu penne (rurki)
  • 100 g bekonu lub surowego, wędzonego boczku (ew. pancetty)
  • 6 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 2 suszone papryczki peperoncini lub 1 świeża papryczka chili ew. szczypta chili w proszku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 puszka (425 g) włoskich pomidorów pelati, najlepiej krojonych
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól
  • świeżo starty ser pecorino ew. parmezan do posypania
img

Przygotowanie

Klasyczny przepis z Lacjum, popularny praktycznie w całych Włoszech. Ma wiele wersji nieco różniących się od siebie detalami, choć zawsze chodzi o rurki w pomidorowym, pikantnym sosie z dodatkiem pancetty, czyli włoskiego suszonego boczku. W sezonie oczywiście najlepiej użyć świeżych pomidorów, wcześniej obranych ze skórki i pozbawionych pestek. Stopień ostrości dania zależy od naszego gustu, lecz zawsze powinno być choć trochę pikantne.

Bekon kroimy w kostkę, dodajemy do rozgrzanej na patelni oliwy, rumienimy na średnim ogniu, wyjmujemy łyżką cedzakową na talerzyk, odstawiamy. Do oliwy na patelni dodajemy drobno posiekany czosnek i pokruszone peperoncini lub drobno pokrojoną chili, smażymy chwilę, aż czosnek lekko się zrumieni. Dodajemy pomidory i posiekaną natkę pietruszki, dusimy na średnim ogniu ok. 10 min., soląc do smaku (jeśli sos za bardzo odparuje, podlewamy nieco wodą spod gotowania makaronu). Dodajemy usmażony bekon, gotujemy sos kolejne 2-3 min. Ugotowany al dente makaron odcedzamy, mieszamy na patelni z sosem, podajemy, posypawszy każdą porcję serem.

Najnowsze odcinki