Skip to main content

Mazurek kakaowy od cioci Studnickiej

(Wielkanoc)

Składniki:

  • Kruche ciasto:
  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • Masa:
  • 150 g cukru
  • 4 łyżki mleka
  • 150 g masła
  • 40 g kakao
  • 2 żółtka
  • 1 laska wanilii
  • szczypta soli
img

Przygotowanie

Mam szczęście być posiadaczem przepisów rodzinnych, spisanych przez moje ciocie, babcie, prababcie. Wśród tych rodzinnych annałów figuruje przepis pt. „Mazurek cioci Studnickiej”. Oto on:

Kruche ciasto:

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, Schłodzić ½ godz. w lodówce. Rozwałkować na dużą tortownicę. Z kawałka ciasta zrobić wałek i ułożyć na brzegu, robiąc rant. Tak przygotowane ciasto przykryć pergaminem do pieczenia, nań wysypać fasolę bądź przeznaczone do tego kamyki. Upiec na złoto.

Masa:

Na ogniu rozpuścić cukier z mlekiem, dodać kakao i gotować mieszając na wolnym ogniu. Gdy masa zacznie gęstnieć odstawić dodać masło, przemieszać, gdy trochę przestygnie dodać żółtka, wanilię oraz nieco soli i ucierać, aż masa zgęstnieje i nieco zblednie. Jaszcze ciepłą wylać na podpieczony spód i zostawić mazurek do wystygnięcia.

Desery

Mazurek kakaowy od cioci Studnickiej

(Wielkanoc)

Najnowsze odcinki