Skip to main content

Jajka szadzone po hiszpańsku

Składniki:

  • 8 jajek ekologicznych lub z wolnego wybiegu
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • 2 różnokolorowe papryki
  • 100 g paprykowanej hiszpańskiej kiełbasy chorizo
  • 2 duże, dojrzałe pomidory
  • sól
  • pieprz
img

Przygotowanie

Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w półplasterki cebulę, zeszklić ją. Dodać pokrojone w paski papryki, dusić kilka minut, dołożyć pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo, po kilku minutach dołożyć obrane ze skórki, pokrojone w kawałki pomidory, dusić, aż płyn wyparuje z patelni, a wszystkie składniki zmiękną. Wbić na patelnię jajka, gdy białko się zetnie, podawać, doprawiwszy do smaku solą i pieprzem.

Jarzyny i dodatki

Jajka szadzone po hiszpańsku

cebul

Najnowsze odcinki