W misce zetrzeć widelcem bądź blenderem na jednorodną pastę ser feta, czosnek utarty w moździerzu, oliwę i oregano. Dokładnie wymieszać, podawać jako dodatek do pieczywa np. posypane oliwkami.
awokado (2) bakłażany (4) banan (1) barszcz (2) blitva (1) Bośniaihercegowina (1) brukiew (1) chilli (1) ciecierzyca (2) feta (1) Francja (3) golonka (2) groszek (1) grzyby (10) Hercegowina (2) imbir (5) indyk (3) jajka (30) jałowiec (1) kapary (8) kawa (3) kiełbaski (1) kmin (1) Kolumbia (2) koniak (2) majonez (1) ocet balsamiczny (1) ogórek (1) orzechy (2) orzechy laskowe (1) papier ryżowy (1) papryka (11) parmezan (8) pomidory (39) Portugalia (1) pory (3) rodzynki (5) rozmaryn (3) sardele (2) ser gruyere (1) szczupak (1) słonina (6) Wietnam (3) zatar (1) żeberka (1)