Skip to main content

Tabbouleh

Liban, odc. 146

Składniki:

  • 200 g kasy bulgur lub kuskus
  • dwa mięsiste pomidory lub pomidory w puszce
  • pęczek natki pietruszki (opcjonalnie kolendry lub bazylii)
  • pęczek mięty
  • 2 kolorowe papryki
  • 1 słodka, czerwona cebula
  • sok z jednej cytryny
  • oliwa
  • sól
img

Przygotowanie

Ta niezwykle prosta sałatka jest doskonałym wyborem na upalne dni. Przygotować można ją zarówno z kaszy bulgur, jak i kuskusu, wedle własnej preferencji – podobnie wymienić można zioła. Proponowany przepis to recepta na boskie, cytrynowo-miętowe orzeźwienie.

Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, odrzucić pestki i drobno posiekać, dodać do miski, posolić. Obrać liście pietruszki i mięty, drobno posiekać a łodygi odłożyć i użyć do innego dania. Posiekać drobno paprykę i cebulę, dodać je wraz ziołami i kaszą do pomidorów. Wlać sporą ilość oliwy i sok z jednej cytryny, dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki, by smaki się przegryzły. W razie potrzeby doprawić solą, sokiem z cytryny lub oliwą.

ma