Do garnka wlać wino, dodać anyż, cynamon, pieprz w ziarnach i rozmaryn, zagotować, dodać pokrojoną w kawałki kaczkę, posolić do smaku, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem min. 2 godziny, w razie potrzeby podlewając nieco wodą. Gdy kaczka będzie absolutnie miękka, wyjąć ją z wywaru, ostudzić, obrać mięso od kości i posiekać je dość drobno, wywar przecedzić i zachować.
W rondlu rozgrzać oliwę, dodać pokrojony w kosteczkę boczek, lekko zrumienić. Dodać drobno posiekaną cebulę, obrany z włókien, drobno posiekany seler i startą marchewkę, całość zeszklić. Dodać posiekane mięso z kaczki, drobno posiekaną natkę pietruszki, koncentrat i przecier pomidorowy, wlać wywar spod gotowania kaczki, całość dusić na niewielkim ogniu ok. 40 min; aż powstanie gęsty, niemal jednorodny sos (w razie potrzeby podlać nieco wodą). Sos wymieszać w rondlu z ugotowanym al dente, odcedzonym makaronem, podawać, posypawszy każdą porcję świeżo startym serem w towarzystwie tego samego wina, które było użyte do gotowania.