Skip to main content

Tortilla (omlet hiszpański) z cebulą i polędwiczką wieprzową

Składniki:

  • 6 jajek ekologicznych lub z wolnego wybiegu
  • 200 g polędwiczki wieprzowej
  • 3 cebule
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
img

Przygotowanie

Cebulę pokrojoną w półplasterki dusić wolno na patelni na łyżce oliwy, aż zmięknie, lecz się nie zrumieni. Na osobnej patelni rozgrzać kolejną łyżkę oliwy, dodać pokrojoną w paseczki polędwicę, zrumienić na mocnym ogniu, nieco soląc pod koniec. Do miski wbić jajka, dodać cebulę i mięso, wymieszać widelcem, doprawić do smaku solą i pieprzem, rozgrzać na patelni pozostałą oliwę, wlać masę jajeczną. Gdy tortilla zrumieni się z jednej strony, zsunąć ją na talerz i przełożyć na patelnię nieściętą stroną do spodu, zrumienić z drugiej strony, podawać na gorąco.

MięsaJarzyny i dodatki

Tortilla (omlet hiszpański) z cebulą i polędwiczką wieprzową

Najnowsze odcinki