Skip to main content

Spaghetti z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

(Włochy)

Składniki:

  • 500 g spaghetti
  • 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 50 ml białego słodkiego wina deserowego (np. marsala)
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 500 g obranych mrożonych krewetek (surowych lub gotowanych)
  • sól
img

Przygotowanie

Krewetki rozmrażamy, wkładając je na noc z zamrażarki do lodówki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekany czosnek i natkę pietruszki, dusimy, jedynie szkląc czosnek (nie może się zrumienić). Wlewamy wytrawne i słodkie wino, wkładamy przecięte na połówki pomidorki, trzymamy na mocnym ogniu, aż sos częściowo odparuje i zgęstnieje, a pomidorki się pomarszczą (nie powinny się całkowicie rozpaść). Pod sam koniec dodajemy krewetki, surowe nieco wcześniej, trzymamy na ogniu jeszcze 2-3 min., doprawiamy do smaku solą, mieszamy przed podaniem z ugotowanym al dente makaronem, podajemy.

Potrawy z ryżu i makaronuRyby i owoce morza

Spaghetti z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

(Włochy)

Najnowsze odcinki