Pomidorki koktajlowe dodawane do makaronowych sosów mają jedynie zmięknąć i nieco się zmarszczyć, natomiast nie mogą się rozpaść na bezkształtną miazgę, więc nie możemy sosu przegotować. Najlepiej zrobić sos w ostatniej chwili, w czasie niezbędnym do ugotowania makaronu. Wedle włoskiej tradycji do ryb i owoców morza nie podaje się parmezanu, czyniąc czasami odstępstwo dla tuńczyka z puszki właśnie, zatem użycie tartego sera pozostawiamy do Państwa uznania.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekane cebulę i pietruszkę, dusimy do zeszklenia cebuli. Dodajemy pokruszoną papryczkę, wlewamy wino i dodajemy koncentrat pomidorowy, zwiększamy ogień, gdy większość wina odparuje, dodajemy tuńczyka odcedzonego z zalewy i przekrojone na połówki pomidorki, dusimy ok. 3 min. Pod sam koniec, gdy wino całkowicie odparuje, wlewamy odrobinę wody spod gotowania makaronu, ew. doprawiamy do smaku solą, dokładamy odcedzony makaron, mieszamy, natychmiast podajemy.