Skip to main content

Karp w galarecie po żydowsku

Składniki:

  • 1 karp (ok. 1,5 kg)
  • 4 duże cebule
  • 1 marchew
  • 50 g migdałów
  • 50 g rodzynek
  • kilka głów i ogonów karpi przeznaczonych do opanierowania i usmażenia
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • cukier
img

Przygotowanie

Rybę sprawić, odciąć głowę i ogon, włożyć do garnka razem z pozostałymi głowami i ogonami, dodać marchewkę, 2 cebule pokrojone w talarki, sól, zalać 1 l wody i gotować na małym ogniu 1,5 h, odcedzić.

Pozostałe cebule pokroić w kostkę, zalać połową otrzymanego wywaru i gotować do miękkości. Rybę pokroić w dzwonka, zalać drugą połową wywaru, gotować na małym ogniu ok. 20 min.

Wyjąć rybę łyżką cedzakową na głęboki półmisek, wywary połączyć, zmiksować, dodać rodzynki, sparzone i obrane ze skórki migdały, doprawić solą, obficie pieprzem, nieco cukrem, zalać tym rybę na półmisku, odstawić na noc w chłodne miejsce.

Ryby i owoce morza

Karp w galarecie po żydowsku

Najnowsze odcinki