Skip to main content

Ryba po grecku

Składniki:

  • 1 kg filetów ze świeżego dorsza (albo innej ryby)
  • 2 duże słodkie czerwone papryki
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 4 cebule
  • 1 seler
  • 1 duża pietruszka
  • 6-10 ząbków czosnku
  • 1 cytryna
  • oliwa lub olej
  • sól i pieprz
img

Przygotowanie

Rybę opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą i pieprzem, włożyć do miski, skropić sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki. Papryki w całości włożyć do piekarnika (220°C) na mniej więcej 20 minut, aż do lekkiego przypalenia. Po wyjęciu z pieca owinąć gazetą. Kiedy wystygną, obrać (skórka sama odejdzie, razem z gazetą) i oczyścić z pestek. Pokroić w paseczki.

Seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki, czosnek w plasterki. Podsmażyć cebulę, zdjąć z patelni, podsmażyć czosnek, także zdjąć, podsmażyć seler i pietruszkę. Teraz wszystko razem włożyć na patelnię, dodać pomidory i dusić bez pokrywki, aż pomidory się rozpadną i odparują. Posolić i popieprzyć do smaku, dodać paprykę. Wymieszać.

Rybę znów osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na nieduże kawałki i obsmażyć. W misce ułożyć na przemian warstwę jarzyn i ryby (jarzyny mają być na spodzie i na wierzchu).

Najnowsze odcinki