Skip to main content

Flaczki z ndują

(Włochy)

Składniki:

  • 500 g flaków cielęcych
  • 100 g nduji - kalabryjskiej kiełbasy wieprzowej
  • 500 ml bulionu jarzynowego
  • 250 g białego wytrawnego wina
  • puszka krojonych pomidorów pelati
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • seler naciowy (razem z natką)
  • duży pęczek natki pietruszki
  • 1 marchewka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2-3 liście laurowe
  • 2 gałązki rozmarynu
  • parmezan lub grana padano do posypania
img

Przygotowanie

Flaczki, nawet jeśli są oczyszczone, pociąć i zagotować w wodzie i odcedzić 3-4 razy. W dużym garnku rozgrzać oliwę. Seler, cebulę i marchewkę pociąć w kostkę, wrzucić na rozgrzaną oliwę. Smażyć chwilę, następnie dodać posiekany czosnek i natkę pietruszki. Podsmażać kilka minut, wsypać ugotowane flaki i wlać wino. Dodać liście laurowe i igiełki z dwóch gałązek rozmarynu, następnie nduję, pomidory, koncentrat pomidorowy i bulion jarzynowy. Uzupełnić wodą, jeśli płynu będzie za mało. Gotować godzinę. Doprawić solą i pieprzem, a także ndują, jeśli flaki są zbyt mało pikantne. Podawać posypane parmezanem lub grana padano oraz polane oliwą.

 

Zupy

Flaczki z ndują

(Włochy)

Najnowsze odcinki