Skip to main content

Krem z zielonego groszku z miętą

Składniki:

  • 500 g zielonego groszku
  • 2 duże mączyste ziemniaki (typ kulinarny C)
  • 1 l buliony z kurczaka
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 1 pęczek świeżej mięty
  • sól
  • świeżo mielony biały pieprz
img

Przygotowanie

Zupę można przygotować ze świeżego bądź mrożonego groszku. Jeśli chcemy, by danie stało się wegetariańskie, wystarczy bulion z kurczaka zastąpić wywarem jarzynowym, najlepiej własnoręcznie przygotowanym.

Obrane i pokrojone w kawałki ziemniaki oraz groszek zalać bulionem, zagotować, przykryć i trzymać na małym ogniu 15 min. Całość zmiksować, dodać 200 ml śmietanki i drobno posiekaną miętę (zostawiwszy kilkanaście listków do przybrania), zagotować, doprawiwszy do smaku pieprzem i ew. solą. Resztę śmietanki ubić, podawać, przybrawszy każdą porcję kleksem z bitej śmietany i listkami mięty.

Zupy

Krem z zielonego groszku z miętą

Najnowsze odcinki