Skip to main content

Sopa de Lima (zupa limonkowa)

Meksyk, odc. 117

Składniki:

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 2 l bulionu z mieszanego mięsa
  • 2 pomidory
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 limonki
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • tiritas de tortilla do podania
  • liście kolendry do podania
  • olej lub smalec do smażenia
img

Przygotowanie

Sopa de Lima to rodzaj jukatańskiego rosołu, który od naszego różni się między innymi tym, że jest zupą dość kwaśną, gdyż wlewa się do niego sok z limonek.

Przygotować bulion z mieszanego mięsa i włoszczyzny, gotować w nim pierś z kurczaka 20 minut. W międzyczasie na patelni rozgrzać olej, na niej poddusić pokrojone w kostkę pomidory i cebule oraz posiekany czosnek. Po ugotowaniu mięsa wyjąć je z bulionu i poszarpać. Do bulionu wcisnąć sok z dwóch limonek, doprawić odrobiną kuminu i cynamonu, gotować trzy minuty. Bulion rozlać do talerzy, bezpośrednio przed podaniem dołożyć tiritas de tortilla, poszarpane mięso, kolendrę i plaster limonki.

Przepisy z YouTubeZupy

Sopa de Lima (zupa limonkowa)

Meksyk, odc. 117