Skip to main content

Adobo z kurczaka i wieprzowiny

Składniki:

  • 600 g wieprzowej łopatki
  • 400 g kurczaka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • pieprz
  • sól
  • 100 ml octu ryżowego
  • 100 ml octu z trzciny cukrowej
img

Przygotowanie

  • 1Wieprzowinę pokroić w kawałki, włożyć do woka, zamarynować w dwóch rodzajach octu, posiekanym czosnku i cebuli pokrojonej w półplasterki oraz pieprzu.
  • 2Wok wstawić na otwarty ogień, nie przykrywać dopóki zawartość patelni nie zacznie wrze
  • 3Kurczaka pokroić w kawałki, dodać do woka. Przykryć wok. Gdy całość ponownie się zagotuje, chochlą odlać wywar z woka, tak by mięso się smażyło, a nie dusiło. Gdy mięso się skarmelizuje, podlewać sukcesywnie wywarem z marynaty tak długo aż będzie miękkie.
  • 4Podawać na ciepło z utajonym ryżem.

Najnowsze odcinki