Skip to main content

Mule à la buzara

(Dagnje na buzaru, Chorwacja )

Składniki:

  • 2 kg muli
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 biała cebula
  • 4–6 ząbków czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 4 duże dojrzałe pomidory
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 50 ml deserowego wina prošek
lub winiaku
  • 1 łyżka bułki tartej
img

Przygotowanie

Buzara po chorwacku, a busara po włosku, oznacza sposób gotowania owoców morza w sosie z oliwy, czosnku, cebuli, pietruszki, pomidorów i wina, zagęszczanego bułka tartą lub okruchami pszennego chleba. Istnieje też wersja biała, bez pomidorów. Świeże mule kupione w Polsce z pewnością nie będą miały w sobie mnóstwa morskiej wody, zatem można zagotować je bezpośrednio w sosie, takowe próby czynione w Dalmacji, gdzie kupuje się mule wprost z morza, zawsze kończyły się niepowodzeniem, wielka ilość morskiej wody w mulach sprawiała, że sos był niemiłosiernie słony.

Mule umyć i dokładnie oczyścić, odrzuciwszy te otwarte i uszkodzone. W duży szerokim rondlu rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekane cebulę, czosnek i pietruszkę. Zeszklić, dodać obrane ze skórki, pozbawione pestek i pokrojone w kosteczkę pomidory, wlać białe wino, gotować ok. 10 min, wlać słodkie wino i wsypać bułkę tartą, zagotować, zdjąć naczynie z ognia. Do osobnego garnka włożyć oczyszczone i przebrane mule, postawić na ogniu i trzymać do momentu, aż się otworzą i puszczą morską wodę. Dodać tyle wody spod muli do sosu, by nabrał morskiego smaku, lecz nie był zbyt słony, przełożyć mule do garnka z sosem, całość zagotować wstrząsając garnkiem, podawać.
Przepis pochodzi z książki „Dalmacja. Książka kucharska”

Ryby i owoce morza

Mule à la buzara

(Dagnje na buzaru, Chorwacja )

Najnowsze odcinki