en

Duszone bakłażany

Składniki

4 bakłażany
2 łyżki oleju roślinnego
1 cebula
1 marchewka
1 główka młodego czosnku
2 duże ziemniaki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 pęczek natki pietruszki
1 pęczek koperku
ew. 100 ml kwaśnej śmietany
sól

Sposób przygotowania

Bakłażany pokroić w kostkę, posolić i odstawić na 40 min. na sito, albo też wrzucić na 2 min. do osolonego wrzątku. Odcedzić, odcisnąć dokładnie ręcznikiem papierowym (te nasolone na sicie też odcisnąć). Na patelni rozgrzać olej, wrzucić bakłażany i lekko je zrumienić. Wyjąć łyżką cedzakową, odłożyć na ręcznik papierowy. Na pozostały na patelni tłuszcz włożyć pokrojoną w półplasterki cebulę, pokrojoną w kostkę marchewkę i drobno posiekany czosnek, zeszklić. Dodać ziemniaki, wcześniej obrane, pokrojone w kostkę i włożone do miski z wodą, podlać nieco wodą spod ziemniaków. Dodać koncentrat pomidorowy, dusić, aż ziemniaki zmiękną. Dodać bakłażany, posiekane natkę i koperek, posolić do smaku, dusić razem kilka minut, podawać, ew. dodając do każdej porcji kleks kwaśnej śmietany.   

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS