Skip to main content

Duszone bakłażany

Składniki:

  • 4 bakłażany
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 główka młodego czosnku
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek koperku
  • ew. 100 ml kwaśnej śmietany
  • sól
img

Przygotowanie

  • 1Bakłażany pokroić w kostkę, posolić i odstawić na 40 min. na sito, albo też wrzucić na 2 min. do osolonego wrzątku.
  • 2Odcedzić, odcisnąć dokładnie ręcznikiem papierowym (te nasolone na sicie też odcisnąć)
  • 3Na patelni rozgrzać olej, wrzucić bakłażany i lekko je zrumieni.
  • 4Wyjąć łyżką cedzakową, odłożyć na ręcznik papierowy. Na pozostały na patelni tłuszcz włożyć pokrojoną w półplasterki cebulę, pokrojoną w kostkę marchewkę i drobno posiekany czosnek, zeszkli.
  • 5Dodać ziemniaki, wcześniej obrane, pokrojone w kostkę i włożone do miski z wodą, podlać nieco wodą spod ziemniaków. Dodać koncentrat pomidorowy, dusi, aż ziemniaki zmiękną.
  • 6Dodać bakłażany, posiekane natkę i koperek, posolić do smaku, dusić razem kilka minut, podawać , ew. dodając do każdej porcji kleks kwaśnej śmietany.

Najnowsze odcinki