en

Zielony barszcz

Składniki

2 l wywaru z kaczki (skrzydełka)
1-2 łyżeczki masła (ew.)
1 cebula
1 marchewka
1 pęczek botwiny (liście)
1 pomidor
1 pęczek koperku
1 pęczek szczawiu
1 pęczek szczypiorku
100 ml kwaśnej śmietany
1 ugotowane na twardo jajka
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

Z ugotowanego wcześniej wywaru zdjąć tłuszcz, przełożyć go na patelnię (jeśli tłuszczu jest zbyt mało, dodać jeszcze masło). Tłuszcz rozgrzać, dodać drobno posiekane cebulę i marchewkę, skarmelizować je w tłuszczu. Zawartość patelni przełożyć do garnka z wywarem, zagotować, dodać posiekaną botwinkę i wetrzeć pomidora, gotować ok. 20 min. na małym ogniu. Dodać posiekane koperek i szczypiorek, gotować kolejne 10 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać dekorując każdą porcję kleksem śmietany i cząstkami ugotowanych na twardo jajek.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS