Skip to main content

Zielony barszcz

Składniki:

  • 2 l wywaru z kaczki (skrzydełka)
  • 1-2 łyżeczki masła (ew.)
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pęczek botwiny (liście)
  • 1 pomidor
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek szczawiu
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 1 ugotowane na twardo jajka
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
img

Przygotowanie

  • 1 Z ugotowanego wcześniej wywaru zdjąć tłuszcz, przełożyć go na pa-telnię (jeśli tłuszczu jest zbyt mało, dodać jeszcze masło). Tłuszcz rozgrzać, dodać drobno posiekane cebulę i marchewkę, skarmelizo-wać je w tłuszczu.
  • 2 Zawartość patelni przełożyć do garnka z wywarem, zagotować, dodać posiekaną botwinkę i wetrzeć pomidora, gotować ok. 20 min. na małym ogniu. Dodać posiekane koperek i szczypiorek, gotować kolejne 10 min.
  • 3 Doprawić do smaku solą i pieprzem, poda-wać dekorując każdą porcję kleksem śmietany i cząstkami ugotowa-nych na twardo jajek.

Najnowsze odcinki