Ugotowaną mieszankę orkiszu, brązowego ryżu i ziaren soczewicy skropić oliwą, dodać sól morską do smaku. Dodać ugotowaną fasolę borlotti, posiekaną pietruszkę i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Wymieszać. Dodać 2 łyżki oliwy, sok z 1⁄2 cytryny, pieprz i sól do smaku. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Na mocno rozgrzaną oliwę rozłożyć plastry carne salada i przypiec z obu stron. Podsmażone plastry carne salada ułożyć na talerzu wyłożonym rukolą i skropić sokiem z 1⁄2 cytryny. Z sera trentigrana wykroić cienkie plasterki i rozmieścić te plasterki na talerzu z rukolą i carne salada. Podawać carne salada z sałatką.
Przepis pochodzi z odcinka na kanale YouTube: ROBERT MAKŁOWICZ WŁOCHY odc.98 „Cudna Garda”