Skip to main content

Carne salada z sałatką z fasoli borlotti

odc. 98

Składniki:

  • 4-5 grubszych plastrów carne salada
  • 400g ugotowanej mieszanki orkiszu, brązowego ryżu i ziaren soczewicy
  • 200g fasoli borlotti
  • 1 opakowanie rukoli
  • 10 pomidorów koktajlowych
  • 1⁄2 natki pietruszki
  • 100g sera trentingrana
  • 21⁄2 łyżki oliwy (ekstraktywnej i mocnej)
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz
img

Przygotowanie

Ugotowaną mieszankę orkiszu, brązowego ryżu i ziaren soczewicy skropić oliwą, dodać sól morską do smaku. Dodać ugotowaną fasolę borlotti, posiekaną pietruszkę i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Wymieszać. Dodać 2 łyżki oliwy, sok z 1⁄2 cytryny, pieprz i sól do smaku. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Na mocno rozgrzaną oliwę rozłożyć plastry carne salada i przypiec z obu stron. Podsmażone plastry carne salada ułożyć na talerzu wyłożonym rukolą i skropić sokiem z 1⁄2 cytryny. Z sera trentigrana wykroić cienkie plasterki i rozmieścić te plasterki na talerzu z rukolą i carne salada. Podawać carne salada z sałatką.

Przepis pochodzi z odcinka na kanale YouTube: ROBERT MAKŁOWICZ WŁOCHY odc.98 „Cudna Garda”

Jarzyny i dodatkiMięsaPrzepisy z YouTube

Carne salada z sałatką z fasoli borlotti

odc. 98