Skip to main content

Ceviche a frutado

odc. 212

Składniki:

  • 300 g filetu rybnego (granik, łupacz, dorsz, halibut, łosoś)
  • 200 ml soku z limetek
  • 3 łyżeczki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 papryczka chilli (wedle preferencji)
  • 2 łyżki mleczka kokosowego
  • 1 awokado
  • 1⁄2 mango
  • 2 gałązki kolendry
img

Przygotowanie

Pokroić filet ryby na małe kawałki, przełożyć do miski ze 150 ml soku z limetek i wymieszać. Przykryć i odstawić na 20-25 minut, aż ryba się zetnie. Do osobnej miski dodać 3 łyżeczki cukru brązowego i łyżeczkę soli. Dolać do miski 50 ml soku z limetek, mieszać w trakcie, by rozpuścić zawartość miski. Dodać pokrojoną drobno cebulę, drobno pokrojoną papryczkę i mleczko kokosowe. Dodać do miski pokrojone w kostkę awokado i mango. Wymieszać i odstawić na 10 minut.

Odcedzić rybę od soku z limetki i dodać do miski z pozostałymi składnikami. Z gałązek kolendry oderwać listki i dodać do miski. Wymieszać całość. Ceviche podawać z ziarnami choclo albo z czipsami z bananów.

Przepis pochodzi z odcinka na kanale YouTube: „Perła Karaibów – ciąg dalszy” – ROBERT MAKŁOWICZ KOLUMBIA odc.212