Skip to main content

Leberkäse z kiełbasami i kiszoną kapustą

odc. 94

Składniki:

  • 2 plastry Leberkäse
  • kilka kiełbas (Bratwurst, Bratwurst z serem, Currywurst)
  • kiszona kapusta (Weinkraut)
  • 5 ziemniaków
  • kminek
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oleju z infuzją kminkową
  • musztarda (monachijska, nie może być za słodka, może być słodkawa)
  • olej do smażenia
img

Przygotowanie

Obrać ziemniaki i pokroić je w drobną kostkę. Rozgrzać na patelni 100 g klarowanego masła. Na rozgrzaną patelnię wrzucić ziemniaki i przykryć całość. Ziemniaki smażyć aż się zarumienią, co jakiś czas przemieszać. W międzyczasie kiszoną kapustę doprawić kminkiem, solą i olejem. Wymieszać całość. Przed zdjęciem ziemniaków z patelni posypać całość szczyptą kminku i wymieszać. Gotowe ziemniaki przełożyć za pomocą łyżki cedzakowej na ręcznik papierowy, a następnie posolić do smaku. Na patelni z

resztką masła klarowanego podsmażyć na rumiano z każdej strony Leberkäse i wszystkie kiełbasy. Podawać wszystko razem z odrobiną musztardy.

Przepis pochodzi z odcinka na kanale YouTube: ROBERT MAKŁOWICZ NIEMCY odc. 94 „Na szczytach Bawarii”.

MięsaPrzepisy z YouTube

Leberkäse z kiełbasami i kiszoną kapustą

odc. 94