Propozycje na noworoczny bądź też świąteczny obiad.
Zgnieść lekko ząbki czosnku. Na patelnię wyłożyć łyżkę masła, wlać łyżkę oliwy i rozgrzać patelnię. Z polędwicy wołowej wyciąć medaliony. Zaparzyć kawę. Na roztopione masło z oliwą wrzucić liście laurowe i czosnek. Następnie rozgrzać patelnię bardzo mocno. Na bardzo rozgrzaną patelnię położyć 2 medaliony. Obficie posolić i popieprzyć stronę widoczną. Gdy białko pod medalionami się zetnie przewrócić je na drugą stronę i obficie posolić i popieprzyć widoczną stronę medalionów. Gdy białko od strony patelni się zetnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i włożyć je do piekarnika rozgrzanego do 220°C góra/dół. Zostawić na około 5 minut, mięso powinno mieć temperaturę w środku około 57-60°C (medaliony wypieczone na medium).
Na rozgrzaną patelnię po medalionach wlać kawę i śmietankę. Dodać łyżeczkę soli i pieprzu do środka, zmniejszyć ogień i mieszać sos. Zredukowany sos powinien zgęstnieć i zmienić kolor na ciemnobrązowy. Wyjąć mięso z piekarnika. Podawać mięso razem z przygotowanym sosem.
Przepis pochodzi z odcinka na kanale YouTube: “Pomyślności wszelakiej, również w kuchni!!”