Skip to main content

Austriackie knedle twarogowe z sosem wiśniowym

(Wielkanoc)

Składniki:

  • 500 g twarogu tłustego
  • 280 g kaszy manny
  • 125 g kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 70 g masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 3 łyżki cukru
  • niewoskowana cytryna
  • sól
  • Sos:
  • mrożone, drylowane wiśnie
  • cukier
  • łyżeczka cynamonu
img

Przygotowanie

Nie jestem specjalnym zwolennikiem wielkanocnego stołu, na którym znajdują się li tylko wędlina, chrzan, ćwikła i jajka.  Stąd warto zaserwować również coś, co osłodzi wielkanocną ucztę – austriackie knedle.

Do miski wbić dwa jajka i ciepłe masło, dodać cukier i cukier waniliowy, zetrzeć skórkę z połowy cytryny. Utrzeć wszystko trzepaczką. Dodać twaróg (przepuszczony przez maszynkę bądź nie – wedle preferencji). Dodać szczyptę soli. Wszystko dokładnie utrzeć, wsypać kaszę mannę, dokładnie wyrobić tak, by nie było grudek. Odstawić na dwie godziny, by kasza manna napęczniała. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodać grysik. Jeśli masa będzie zbyt zwarta, knedle będą twarde – jeśli zbyt rzadka, rozpadną się. Uformować knedle, gotować w delikatnie osolonej wodzie ok. 5 minut (licząc od wypłynięcia). Podawać z sosem wiśniowym i oprószone startą skórką cytryny i cukrem pudrem.

Sos:

Do garnka włożyć wiśnie, dosypać cukru według preferencji, wsypać cynamon, gotować kilka minut, by wiśnie puściły sok.

Desery

Austriackie knedle twarogowe z sosem wiśniowym

(Wielkanoc)

Najnowsze odcinki