en

GRIBNA JUSZKA Zupa grzybowa

Składniki

100 g suszonych prawdziwków
200 g świeżych prawdziwków
2 cebule
2 liście laurowe
2-3 łyżki kaszy gryczanej, palonej
2 ziemniaki
sól
2 łyżki oleju
1 marchew
100 ml śmietany
natka koperku

Sposób przygotowania

Suszone grzyby namoczyć, ugotować na nich wywar, który będzie bazą na zupę.
Po ugotowaniu, wyjąć grzyby, wywar przecedzić aby nie było w nim piasku. Ponownie połączyć przecedzony wywar z grzybami. Dodać całą cebulę, liście laurowe, kaszę gryczaną i posiekane w kostkę ziemniaki. Posolić. Gotować ok. 20 min. Wyjąć z wywaru całą cebulę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę i marchewkę.  Jarzyny dodać do zupy. Na pozostałym na patelni tłuszczu obsmażyć pokrojone w duże plastry świeże grzyby i dodać do zupy.
Zupę zagotować, podawać z kleksem kwaśnej śmietany i posiekaną natką koperku.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS