Skip to main content

Mule z zielonym curry

(Belgia)

Składniki:

  • 2 kg muli
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżka zielonej pasty curry
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • 1 ostra papryczka chili
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 2-3 liście lemonki kafir
  • 2-3 łyżeczki sosu rybnego
  • liście świeżej mięty i kolendry
img

Przygotowanie

W garnku rozgrzać olej, dodać drobno posiekaną cebulę oraz pastę curry. Składniki wymieszać. Dodać posiekany imbir, czosnek, papryczkę chilli. Wlać mleczko kokosowe i dusić. Dodać liście kafiru. Wlać sos rybny. Dodać oczyszczone mule. Gdy muszle otworzą się danie jest gotowe. Mule podawać na ciepło, posypane posiekanymi liśćmi mięty i kolendry.

Ryby i owoce morza

Mule z zielonym curry

(Belgia)

Najnowsze odcinki