en

Barszcz wigilijny

Składniki

Wywar na barszcz
pęczek jarzyny jak do rosołu (cebula, marchewka, seler, por, pietruszka – koniecznie bez kapusty)
jeden burak
kilkanaście ziarenek pieprzu
kilka ziela angielskiego
liść laurowy
70-80 g suszonych prawdziwków
sól

Sposób przygotowania

W jednym garnku gotować obrane jarzyny i przyprawy (w ok. 2 l wody), w drugim, mniejszym grzyby  (wody znacznie mniej). Ugotowane wywary cedzimy i łączymy, jarzyny wyrzucamy (zafarbowały z powodu obecności buraka, jeśli gotujemy wywar bez buraka, można je zostawić do sałatki jarzynowej), grzyby zostawiamy na uszka. Mieszamy wywar z zakwasem buraczanym (1,5 l wywaru na 0,5 l zakwasu), podgrzewamy nie zagotowując (barszcz straci kolor), ew. doprawiamy sokiem z cytryny, solą, cukrem i świeżo zgniecionym czosnkiem.

Zobacz także

Podróże
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS