en

Kutia

Składniki

200 g łuskanej pszenicy
300 g maku
100 g orzechów włoskich
4 łyżki gryczanego miodu
ew. pół szklanki słodkiej
gęstej śmietanki

Sposób przygotowania

Pszenicę ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzić i przelać wrzątkiem, by usunąć powstały w trakcie gotowania krochmal. Mak zalać wrzątkiem wymieszanym pół na pół z mlekiem, chwilę gotować na małym ogniu. Gdy ziarenka dadzą się rozcierać w palcach, zdjąć z ognia i odcedzić. Utrzeć go w makutrze, aż puści mleczko, połączyć utarty mak z pszenicą i miodem wymieszanym z ½ szklanki ciepłej wody, dosypać bakalie, ew. dosłodzić do smaku i wedle uznania rozrzedzić śmietanką. Podawać dobrze ochłodzoną. Jeśli robimy większy zapas na kilka dni, dodanie śmietanki jest ryzykowne, bo ta może skisnąć.  
 

Zobacz także

Podróże
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS