Płukać ryż na sicie, aż woda stanie się klarowna. W dużym garnku, na dużym ogniu podgrzać 500 ml gęstego mleczka kokosowego. Gotować około 20 minut. Do gęstego mleczka kokosowego dodać 1 łyżkę cukru trzcinowego i nieustannie mieszać. Mieszać do uzyskania brązowej, jednorodnej masy. Zdjąć naczynie z ognia. Wsypać do garnka ryż i wymieszać. Odstawić naczynie na duży ogień. Wlać 500 ml rzadkiego mleczka kokosowego i zamieszać. Dosolić według uznania. Gotować 10 minut na wysokim ogniu, bez przykrywki. Wyłączyć palnik. Garnek włożyć na 10 minut do piekarnika
nagrzanego do 90°C lub owinąć w koc i odłożyć na 10 minut w ciepłe miejsce. Obrane i zblanszowane krewetki dodać do garnka i przykryć całość na kolejne kilka minut. Wymieszać całość. Podawać z posiekaną kolendrą, ćwiartką limetki i ostrą papryczką.
Przepis pochodzi z odcinka na kanale YouTube: „Perła Karaibów” – ROBERT MAKŁOWICZ KOLUMBIA odc.211