Skip to main content

Tagliatelle z tuńczykiem i pomidorkami

(Włochy)

Składniki:

  • 500 g makaronu tagliatelle (wstążki)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 mała biała cebula
  • 1 suszona papryczka peperoncino (albo szczypta chili w proszku)
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka dobrego tuńczyka w zalewie
  • 15 pomidorków koktailowych
  • sól
img

Przygotowanie

Pomidorki koktajlowe dodawane do makaronowych sosów mają jedynie zmięknąć i nieco się zmarszczyć, natomiast nie mogą się rozpaść na bezkształtną miazgę, więc nie możemy sosu przegotować. Najlepiej zrobić sos w ostatniej chwili, w czasie niezbędnym do ugotowania makaronu. Wedle włoskiej tradycji do ryb i owoców morza nie podaje się parmezanu, czyniąc czasami odstępstwo dla tuńczyka z puszki właśnie, zatem użycie tartego sera pozostawiamy do Państwa uznania.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekane cebulę i pietruszkę, dusimy do zeszklenia cebuli. Dodajemy pokruszoną papryczkę, wlewamy wino i dodajemy koncentrat pomidorowy, zwiększamy ogień, gdy większość wina odparuje, dodajemy tuńczyka odcedzonego z zalewy i przekrojone na połówki pomidorki, dusimy ok. 3 min. Pod sam koniec, gdy wino całkowicie odparuje, wlewamy odrobinę wody spod gotowania makaronu, ew. doprawiamy do smaku solą, dokładamy odcedzony makaron, mieszamy, natychmiast podajemy.

Potrawy z ryżu i makaronu

Tagliatelle z tuńczykiem i pomidorkami

(Włochy)

Najnowsze odcinki