Pokroić filet ryby na małe kawałki, przełożyć do miski ze 150 ml soku z limetek i wymieszać. Przykryć i odstawić na 20-25 minut, aż ryba się zetnie. Do osobnej miski dodać 3 łyżeczki cukru brązowego i łyżeczkę soli. Dolać do miski 50 ml soku z limetek, mieszać w trakcie, by rozpuścić zawartość miski. Dodać pokrojoną drobno cebulę, drobno pokrojoną papryczkę i mleczko kokosowe. Dodać do miski pokrojone w kostkę awokado i mango. Wymieszać i odstawić na 10 minut.
Odcedzić rybę od soku z limetki i dodać do miski z pozostałymi składnikami. Z gałązek kolendry oderwać listki i dodać do miski. Wymieszać całość. Ceviche podawać z ziarnami choclo albo z czipsami z bananów.
Przepis pochodzi z odcinka na kanale YouTube: „Perła Karaibów – ciąg dalszy” – ROBERT MAKŁOWICZ KOLUMBIA odc.212