Skip to main content

Kartofelsuppe

odc. 95

Składniki:

  • 3 suszone prawdziwki
  • 1⁄2 łyżki klarowanego masła
  • 1 por
  • 150 g szpeku (ewentualnie mocno wędzona niegotowana szynka)
  • 7 dużych ziemniaków
  • 1 duża marchewka
  • 1⁄2 selera korzeniowego
  • 1 litr bulionu wołowego
  • 3 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 100 g śmietany 12%
  • rzeżucha do wydawki
  • kminkowy olej
img

Przygotowanie

W głębokim garnku rozpuścić 1⁄2 łyżki klarowanego masła. Do garnka dodać szpek pokrojony w małą kosteczkę i zostawić na średnim ogniu. Pokroić pora w paski poziome i dodać do garnka. Wymieszać i zaczekać aż por się zeszkli. W międzyczasie pokroić ziemniaki, marchewkę i seler korzeniowy w kosteczkę. Do zeszklonego pora dodać pokrojone jarzyny. Pokroić suszone prawdziwki w mniejsze kawałki i dodać do garnka. Dolać bulion wołowy do garnka, następnie dolać jeszcze 500 ml wody. Przykryć garnek i od momentu zagotowania odczekać 15-20 minut. Dodać suszony majeranek, sól i pieprz. Śmietanę zahartować przed dodaniem do zupy (przełożyć śmietanę do miski, a następnie dolać łyżkę płynu z garnka do miski i wymieszać). Przykryć i gotować przez następne 5 minut. Podawać z łyżeczką oleju kminkowego i łyżeczką kiełków rzeżuchy.

Przepis pochodzi z odcinka na kanale YouTube: ROBERT MAKŁOWICZ NIEMCY odc. 95 „Wokół Berchtesgaden”.