Skip to main content

Karp w czarnym sosie

Składniki:

  • 1 karp
  • pół marchewki
  • pół pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 4 łyżki masła
  • ½ szklanki czerwonego wina
  • ½ szklanki ciemnego piwa
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki starego piernika
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • szczypta tymianku
  • liść bobkowy
  • ziele angielski
  • garstka rodzynek
  • kilka migdałów bez skórki
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz i cukier do smaku
img

Przygotowanie

Karpia sprawić, zlać krew do miseczki, wnętrze wypłukać octem, dodać ocet do krwi, rybę umyć, podzielić na dzwonka i nasolić.

Obrane jarzyny pokroić w kostkę i wrzucić do rondla na rozgrzane masło, obsmażyć. Dodać sok z cytryny, ziele angielskie, liść bobkowy, tymianek, rodzynki, migdały, zalać ½ l wrzątku, włożyć rybę. Gotować na niewielkim ogniu ok. 10 min., po czym wyjąć rybę, oczyścić z ości, przełożyć do innego naczynia i odstawić w ciepłe miejsce.

Do rondla z sosem dodać starty piernik, piwo, powidła, krew z octem i zagotować. Następnie dolać czerwone wino, doprawić cukrem, solą i pieprzem, zagotować. Przetrzeć sos przez sito, zalać kawałki karpia, podawać.

Najnowsze odcinki