en

Karp w czarnym sosie

Składniki


1 karp
pół marchewki
pół pietruszki
kawałek selera
1 cebula
4 łyżki masła
½ szklanki czerwonego wina
½ szklanki ciemnego piwa
2 łyżki octu winnego
3 łyżki starego piernika
2 łyżki powideł śliwkowych
szczypta tymianku
liść bobkowy
ziele angielskie
garstka rodzynek
kilka migdałów bez skórki
sok z 1 cytryny
sól
pieprz i cukier do smaku
 

Sposób przygotowania

Karpia sprawić, zlać krew do miseczki, wnętrze wypłukać octem, dodać ocet do krwi, rybę umyć, podzielić na dzwonka i nasolić. Obrane jarzyny pokroić w kostkę i wrzucić do rondla na rozgrzane masło, obsmażyć. Dodać sok z cytryny, ziele angielskie, liść bobkowy, tymianek, rodzynki, migdały, zalać ½ l wrzątku, włożyć rybę. Gotować na niewielkim ogniu ok. 10 min., po czym wyjąć rybę, oczyścić z ości, przełożyć do innego naczynia i odstawić w ciepłe miejsce. Do rondla z sosem dodać starty piernik, piwo, powidła, krew z octem i zagotować. Następnie dolać czerwone wino, doprawić cukrem, solą i pieprzem, zagotować. Przetrzeć sos przez sito, zalać kawałki karpia, podawać.

 

Zobacz także

Podróże
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS