Skip to main content

Topfenstrudel czyli strudel serowy

(Wielkanoc)

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta filo (strudlowego)
  • 1 pszenna, najlepiej słodka bułka i mleko do jej namoczenia
  • 400 g tłustego twarogu
  • 200 g zmielonego, gładkiego twarogu
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 100 g rodzynek namoczonych w rumie
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 50 g roztopionego masło do smarowania
  • cukier puder do posypania
img

Przygotowanie

W przygotowaniu tego ciasta niezwykle pomocny jest robot kuchenny

Ciasto wyciągnąć z lodówki ciasto co najmniej 30 minut przed pieczeniem, aby się ogrzało (zamrożone musimy oczywiście wyciągnąć odpowiednio wcześniej). Tyle samo czasu bułka pszenna musi być namoczona w mleku. Rodzynki zalać rumem. Po 30 minutach bułkę odcisnąć i włożyć do misy robota. Dodać startą skórkę z połowy wyparzonej cytryny, cukier waniliowy, 6 żółtek i masło w temperaturze pokojowej. Całość wyrobić. Następnie dołożyć dwa rodzaje twarogu i śmietanę i kontynuować mieszkanie, masa będzie dość rzadka. W dalszej kolejności ubić na sztywną pianę białka z cukrem i odrobiną soli.
Masę serową i pianę z białek wymieszać ręcznie i delikatnie za pomocą łopatki bądź łyżki. Na koniec dodać rodzynki, a rum najlepiej wypić, bo go szkoda.
Każdy płat ciasta filo układać na blacie kuchennym i starannie smarować rozpuszczonym masłem. Płaty ciasta układać jeden na drugim. Masę serową wyłożyć na całej długości ciasta mniej więcej na jednej czwartej jego szerokości, zostawiając wolne miejsce od krańców. Następnie zawinąć ciasto w rulon i posmarować resztą masła. Przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem i piec 40 minut w temperaturze 180 ° C, aż góra zrobi się brązowo-złota.
Jeszcze ciepłe posypać obficie cukrem pudrem.

 

Desery

Topfenstrudel czyli strudel serowy

(Wielkanoc)

Najnowsze odcinki