Skip to main content

Wietnamskie curry jarzynowe

(Wietnam)

Składniki:

  • 300 ml mleczka kokosowego
  • 1 kostka tofu
  • 1 bakłażan
  • 1 batat lub ziemniak
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 łyżeczki wietnamskiej mieszanki przypraw curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2-3 plasterki papryczki chili
  • 1 plaster imbiru
  • 1 pęczek trawy cytrynowej
  • 2-3 liście kafiru
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • sok z limetki do doprawienia
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól
img

Przygotowanie

Drobno posiekać czosnek, cebulę pokroić w piórka, podsmażyć je na oleju do zmięknięcia. Dodać 2 łyżeczki cukru i 2 łyżki wietnamskiego curry, podsmażać dwie minuty, aż cukier zacznie się karmelizować. Dodać łyżeczkę kurkumy, podsmażać chwilę i podlać odrobiną wody. Bataty pokroić w kostkę, dodać do garnka, dolać mleko kokosowe. Pokroić bakłażan, imbir, chili i trawę cytrynową, oczyścić liście kafiru, dodać do curry i mieszając gotować. Doprawić do smaku sosem rybnym, sokiem z limonki i solą. W ostatnich dwóch-trzech minutach gotowania dodać pokrojone w kostkę tofu i gotować, uważając by się nie rozpadło. Podawać z ryżem.

Jarzyny i dodatki

Wietnamskie curry jarzynowe

(Wietnam)

Najnowsze odcinki