Skip to main content

Adobo wieprzowe z ananasem

(Belgia)

Składniki:

  • 600 g wieprzowiny
  • 150 ml octu z trzciny cukrowej
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 1 główka czosnku
  • kawałek imbiru
  • 1 ostra papryczka chili
  • 150 ml soku z ananasa
  • 1-2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1/2 ananasa
img

Przygotowanie

Wieprzowinę pokroić w duże kawałki, włożyć do miski, zamarynować w occie, sosie sojowym i drobno posiekanym czosnku. Wymieszać, odstawić w chłodne miejsce na ok. 2 h.
Rozgrzać rondel, przełożyć mięso wraz z marynatą do rondla, dusić na mocnym ogniu. Imbir, papryczkę chili drobno posiekać, dodać do mięsa.
Gdy mięso wchłonie cały sos, wlać sok z ananasa. Dusić ok. 10 min.
Doprawić cukrem trzcinowym. Ananasa obrać, pokroić w drobne kawałki, dodać do mięsa, wymieszać.
Adobo podawać na ciepło z ryżem i listkami świeżej kolendry.

Mięsa

Adobo wieprzowe z ananasem

(Belgia)

1-2 łyżeczki cukru trzcinowego

Najnowsze odcinki