Skip to main content

Goi ga – wietnamska sałatka z kurczakiem

(Wietnam)

Składniki:

  • 1 udko z kurczaka (ugotowane w osolonej wodzie bądź upieczone)
  • ¼ główki białej kapusty
  • 1 mała czerwona cebula
  • sok z jednej limonki
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 papryczka chili (wedle uznania)
  • główka czosnku jednoząbkowego
  • prażona szalotka lub prażone orzeszki ziemne do podania
  • kolendra do podania
img

Przygotowanie

Do miseczki wlać sok z limonki i sos rybny, wsypać łyżeczkę cukru i wymieszać tak, by cukier się rozpuścił. Dodać posiekaną papryczkę chili i cebulę pokrojoną w grube pióra, poszarpane mięso z udka z kurczaka. Poszatkować drobno kapustę, dodać do miseczki i wymieszać. Podawać posypane prażoną szalotką, orzeszkami ziemnymi oraz kolendrą.

MięsaJarzyny i dodatki

Goi ga – wietnamska sałatka z kurczakiem

(Wietnam)

Najnowsze odcinki