Skip to main content

Kotlety pożarskie

(Wielkanoc)

Składniki:

  • 600 g filetu z indyka
  • 1 czerstwa pszenna bułka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka masła
  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • 1 pęczek koperku
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • mąka, jajko i bułka tarta do panierowania
  • masło klarowane do smażenia
img

Przygotowanie

Nazwa potrawy pochodzi nie od straży pożarnej, lecz kniazia Pożarskiego, który wygonił Polaków z Kremla na początku XVII wieku. Abstrahując od zaszłości historycznych jest to jedna z najdelikatniejszych wersji kotletów przygotowywanych z białego drobiu.

Bułkę namoczyć w mleku, dokładnie odcisnąć i zmielić razem z mięsem. Dodać żółtka utarte razem z masłem, wyrobić na jednolitą masę i doprawić ją solą, pieprzem i drobno posiekanym koperkiem. Ubić sztywną pianę z dwóch białek, delikatnie wymieszać ją z masą mięsną. Uformować kotlety, otoczyć je w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej, następnie zaś usmażyć z obu stron na rumiano w klarowanym maśle. Kotlety podawać z cząstkami cytryny i ziemniaczanym puree.

Mięsa

Kotlety pożarskie

(Wielkanoc)

Najnowsze odcinki