W Hiszpanii, gdzie królika jada się na co dzień, niniejszy przepis jest bardzo często wykorzystywany z powodu prostoty przygotowania i doskonałego ostatecznego rezultatu. By wszystko wyszło jak należy, cytrynę należy bardzo dokładnie wyszorować i oddzielić od skórki białe części, które mają gorzki smak.
Podzieloną na części tuszkę królika włożyć do miski, dodać posiekany czosnek, pokrojoną w półplasterki cebulę, listki tymianku, liść laurowy, sok z cytryny, wino oraz pokrojoną w paseczki skórkę z cytryny (wcześniej dokładnie wyszorowanej). Całość przykryć, odstawić w chłodne miejsce i marynować przez minimum 6 godzin, a najlepiej przez całą noc. Królika wyjąć z marynaty i oczyścić z jej składników, osuszyć ręcznikiem papierowym, doprawić solą i pieprzem, marynatę odstawić. Doprawionego królika otoczyć w mące i obsmażyć na oleju na patelni ze wszystkich stron na rumiano. Usmażone kawałki włożyć do rondla z zagotowaną marynatą i dusić całość na niewielkim ogniu ok. 35-40 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać np. z ryżem.