Skip to main content

Zapiekana grecka baranina

(Wielkanoc)

Składniki:

  • 2 łopatki jagnięce lub baranie (ok. 1 kg)
  • 1 gicz barania
  • 5 ząbków czosnku
  • łyżka oliwy
  • 2 łyżeczki oregano
  • sól
  • pieprz
  • Sos do zapiekania:
  • 500 g jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • sól
  • łyżka mąki
  • Wywar:
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/4 kapusty włoskiej
  • pół cebuli
  • pół selera
  • kawałek kory cynamonu
  • ziele angielskie
  • 2 liście laurowe
  • dwie gałązki oregano
  • ziarna pieprzu
  • sól
img

Przygotowanie

Składniki na wywar włożyć do dużego garnka i zagotować. Do gorącego wywaru włożyć mięso, gotować półtorej godziny (tak, by mięso można było obrać). Ugotowane mięso wyjąć z garnka i obrać, podzielić na małe kawałki. Naczynie żaroodporne bądź żeliwny garnek wysmarować oliwą, dodać mięso i drobno posiekany czosnek, oregano. Polać oliwą, doprawić solą i pieprzem, następnie dobrze przemieszać ręką.

W osobnej misce przygotować sos: wbić dwa jajka, posolić, wlać jogurt i mieszając dodać mąkę. Wymieszać tak, by nie było grudek. Tak przygotowanym sosem oblać dokładnie mięso. Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, podawać gorące.

Wywar wykorzystać do przygotowania zupy.

 

Mięsa

Zapiekana grecka baranina

(Wielkanoc)

Najnowsze odcinki